Basınç Sensörü Nedir, Çeşitleri Nelerdir
23 01 2021

Basınç Sensörü Nedir, Çeşitleri Nelerdir

Basınç, pozisyon debi ve sıcaklık gibi fiziksel değerlerin bizler için anlam kazanması için ölçülebilmesi, Ayrıca nicelik ve niteliklerin belirlenmesi gerekmektedir. Ölçülüp, işimize yarayan önemli veriler haline gelmeleri sensörler adı verdiğimiz cihazlarda kullanılmaktadır. Kısaca anlatacak olursak sensörler ölçtükleri fiziksel büyüklüğü dijital sinyallere dönüştürürler. Türetilen bir büyüklüğe sahip olan basınç ise bu sensörler ile ölçülmektedir. Basınç sensörleri uygulanan basıncın algılanması ve analog sinyalleri çevrilmesi için kullanılır. Analog sinyaller ise gerekli dönüştürücüler ve uygulamalarda kullanılan verilere dönüştürülür. Basınç Sensörü genellikle sistemlerin ve sistem süreçlerinin gözlemlenmesi ve kontrol altında tutulması için kullanılmaktadır. Yanlış ölçüm yapılan ya da kontrol edilemeyen basınç, süreç ve işletme açısından olumsuz ve istenmeyen sonuçlar doğurur ve maliyeti yükseltebilir.

Belirli sensör çeşitlerine geçmeden önceki süreçlerde incelenmesi gereken basınç ölçüm türleri bulunmaktadır. Bu türler;

Mutlak Basınç Ölçümü

Bu basınç ölçümü, ölçülmesi gereken basınç değerlerinin referans basınç değerlerinden farkı alınmış bir biçimde ölçüm yapılmaktadır. Referans basınç değeri vakumlanarak alınmaktadır. Lakin pratikte sıfır basınç değeri elde etmek açısından olağan değildir. Sıfır basınç değerine ne kadar yakın referans değeri kullanılır ise ölçüm doğrulu buna göre yükselir.

Gösterge Basınç Ölçümü

Gösterge Basınç ölçümleri anlık olarak atmosfer basıncı baz alınarak basıncın ölçülme işlemlerini kapsar. Anlık olarak atmosfer basıncındaki değişimler ölçümü negatif veya pozitif yönde etkiler yaratır. Gösterge basıncı atmosfer basıncından büyük ise pozitif; düşük ise negatif ya da vakum basıncı tanımı uygulanır. Atmosfer basıncından düşük basınç seviyeleri genellikle vakum basıncı olarak adlandırılmaktadır.

Fark Basınç Ölçümü

İki farklı yerden alınmış ölçüm değerlerinin farkı, fark basıncını gösterir. Ölçüm çeşitlerine bakıldığında; mutlak basınç ölçümünde ve gösterge basınç ölçümünde genellikle fark basınç ölçümleri baz alınmaktadır. Mutlak basınçta, ölçülen basıncın sıfır basınca karşı farkı alınmışken, gösterge basıncında, atmosfer basıncına göre fark alınır.

Sensör Çeşitleri

Gerinim Ölçer Basınç Sensörü

Bu tarz basınç sensöründe ölçüm; esnek bir diyagrama uygulanmış basıncın direnç ve değişime sebep olması ile gerçekleşmektedir. Diyaframa uygulanmış olan basınç, diyaframa gömülmüş iletkenlerin direnç değerlerinde değişimlere yol açabilir. Diyaframın esnemesiyle birlikte iletken boyu uzar ve kesit incelmeye başlar. Buna bağlı olarak direnç değerlerinde değişimler olur. Dirençlerde meydana gelen değişimler ve wheatstone köprüsü kullanılır ve çıkış sinyaline dönüşümü sağlanır.

Kapasitif Basınç Sensörü

Kapasitif basınç sensörü; Kapasitans değişimlere göre basınç ölçümü yapan sensörldür. Sensölerin yapısında yer alan kapasitif özelliğine sahip diyafram, üzerinde uygulanan basınç ile esneme hareketi yapar ve diğer kapasitif sabit plaka, diyaframın alt tarafında yer alır.

Bahsi geçen Eriyik Basınç Sensörü, Eriyik Basınç Transmitteri, Eriyik Basınç Ölçüm Cihazı, Eriyik Basınç Transducer, Plastik Basınç, Melt Pressure Sensor, Melt Pressure, Melt Pressure Transmitter, Eriyik Basınç Sıcaklı Sensörü ve Melt Pressure Transducer olarak da bilinen ürünlerdir.

 

Bizi Yakından Tanıyın

Hizmette kalite sizi bekliyor. Size nasıl yardımcı olabiliriz?

WhatsApp chat
WhatsApp chat