Granül Extruder Prosesleri
ISO Standardı Serisi Plastik Tek Vidalı Ekstruder Makinesi, polimer işlemede çekirdek işlemlerin ana parçasıdır ve aynı zamanda birçok diğer işlemlerde de kilit bir bileşendir.
Tek bir vidalı ekstrüzyon işleminin en önemli amacı, bir polimer eriyiğinde basınç oluşturmaktır, böylece bir kalıp içinden kalıptan çekilebilir veya bir kalıba enjekte edilebilir. Makinelerin çoğu plastikleşiyor: katı ya da toz halde katı maddeler getiriyorlar ve bunları bina basıncının yanı sıra eritiyorlar.
Genel Parçalar;
Tek vidalı ekstruder tahrikli motor, dişli redüktör kutusu, vida ve namlu, alüminyum döküm ısıtıcı, soğutma fanı, hazne ve kontrol kabininden oluşur.
Çalışma Prensibi;
Tek vidalı ekstruder çalışma prensibi aşağıdaki gibidir: Vida döndüğünde, reçineyi sıcak varilin içinde hareket ettirir. Bu şekilde homojen bir eriyik oluşturmak için gerekli sıcaklıklara ve karışımlara kadar ulaşır. Tek vidalı ekstrüderler tarafından oluşturulan basınç daha sonra eriyiği ekstrüderden zorlar. Bir kalıp şeklinde dışarı çıkar. Tüm sistem, tüm reçinenin temel ekstrüzyon vidasında erimemesini sağlayan bariyer vidasına sahiptir. Toz veya granül haldeki “reçine” besleme hunisine konur, toz veya granül, ısıtma silindirine gelir, “extrüzyon vidası” ile ileri itilirken aldığı ısı veya sürtünme sonucu yumuşar ve erir. Silindir ucunda belli miktar depolanır. “Kalıptan” geçmeye zorlanır, kalıptan çıkan ürün “kalıp içinin” şeklini almıştır. Düzenli bir “soğutma sisteminden” geçirilir, “Ölçü kontrolü” ve “Uzunluk ayarı” yapılır. İstenilen uzunlukta “kesilir”, “Konveyör” veya başka bir sistemle ürün uzaklaştırılır.
Eriyik Basınç Sensörü Nedir ?
Eriyik Basınç Sensörü, Plastik hammaddelerin yüksek sıcaklıklara ulaşabildiği işlemlerde erimiş sıvıların basıncını ve sıcaklığını (isteğe bağlı) ölçmek için kullanılan ensturman dır.
Eriyik Basınç Sensörü Neden Gerekli ?
Neredeyse tüm ekstruderler en az bir erime basıncı dönüştürücüsü kullanmaktadır, çünkü erime basıncı / sıcaklık kontrolünün ekstruzyon işleminin kalitesini arttırması istenmektedir.
* Emniyet,
* Ekipman Koruması,
* Daha Yüksek Verimlilik,
* Daha Yüksek Ürün Kalitesi.
Granül Extruder Prosesleri için Eriyik Basınç Sensörü Uygulamaları;
Filtre Öncesi Eriyik Basınç Sensörü / Eriyik Basınç Kontrolü Uygulaması
Filtre Sonrası Eriyik Basınç Sensörü / Eriyik Basınç Kontrolü Uygulaması
Melt-Dişli Pompa Öncesi Eriyik Basınç / Eriyik Basınç Kontrolü Sensörü Uygualaması
Melt-Dişli Pompa Sonrası Eriyik Basınç Sensörü / Eriyik Basınç Kontrolü Uygualaması
Amaç:
* Erime basıncı, akış stabilitesini kontrol etmek,
* Üretim için gerekli Basıncın oluşmasını sağlamak,
* Filtre değiştiriciyi tıkayabilecek ve kalıpta basınç düşmesine neden olabilecek muhtemel kirlenmenin izlenmesi ve sonuç olarak tıkalı filtrelerin değişiminin yapılması gerektiği tespit etmek, (bu nedenle basınç ekran değiştiriciden önce ve sonra ölçülür)
* Dişli pompa, kalıba sabit akış hızı vermek için kullanılır: akış ölçülen basınç değerine bağlı olarak ayarlanır. (Basınç değeri, vida hızı ayarı için sürücüye geri bildirim vermek için kullanılır.)
* Üretim için gerekli reçetelerin oluşturulması,
* Plastik hammaddenin Değerlendirmesini yapılması,
* Basıncı Kontrol etme,
* Vida üzerinde gereğinden fazla Basıncın oluşmasını önleme,
* Vida aşınmasını koruma altına alma.